GEDELME ÇINARI

TEMA Vakfı tarafından yayınlanan kitapta yer alan Çınar Ağaçlarının hikayeleri, özellikleri ve nerede oldukları yer alıyor. Bu araştırmayı yaparken, Türkiye'nin dört bir yanını ve Suriye, İran, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Fransa gibi tüm ülkeleri dolaşan Mustafa Aydemir, dünyanın en büyük, en yaşlı, en görkemli çınarının Kemer'de ‘Gedelme Çınarı' olduğunu söyledi. Araştırmacı yazar Mustafa Aydemir'i Antalya'daki evinde ziyaret ettik. Aydemir, altı yıllık araştırmanın sonunda dünyanın en ulu çınarının Kemer'de yer aldığını söyledi ve bunun eko turizm anlamında çok önemli olduğunu ve gerekli tanıtımlar ile bu çınarı görmeye milyonların gelebileceğini söyledi. Mustafa Aydemir tanıtım açısından bu Çınar ile Kemer'in büyük bir şansının olduğuna dikkat çekti. “Ülkemizde milyonlarca Çınar ağacı var. Tabi ki bunların hepsi önemli değil. Önemli olan çınarlar, anıt ağaç kriterlerine giren ağaçlardır. Niçin Çınarlar? Çünkü çınarlar Türklerin Kutsal ağaçlardır. Çünkü bütün destanlarımızda çınar vardır. Türkler gittikleri her yerde, fethettikleri her yerde çınar ağacı dikmişlerdir. Bu kitap, altı yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıktı. Altı yıl boyunca Anadolu'muzun bütün vadileri, dağları, köyleri, kasabaları tek tek dolaşıldı. Ve en büyük, en yaşlı, en görkemli çınarı arandı. Ve bu çınar altı yıllık bir araştırma sonrasında Kemer'de bulundu. Kemer'in yukarısında Kuzdere'nin hemen üzerinde yer alan Gedelme Çınarı çok büyük, açık ara ile Türkiye'nin en büyük çınarı olduğunu ispatladı. Bu kitap aynı zamanda TEMA Vakfı tarafından basıldığı için, TEMA Vakfı'nın bilim adamları tarafından da onaylandı. Kemer bunu mutlaka ve mutlaka kullanmalıdır. Eko turizmde kullanmalıdır. Bu Kemerimizin, Antalyamızın bir şansıdır” Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en büyük çınarı! Türkiye'nin en büyük çınarı olan Gedelme Çınarı'nın dünyanın da en ulu çınarı olduğuna dikkat çeken Mustafa Aydemir “Çınarların ana vatanı Anadolu'dur. Eğer Kemer Gedelme çınarı Anadolu'nun en büyük çınarı ise, Dünyanın da en büyük çınarıdır. Bu araştırmayı yaparken, Suriye, İran, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Fransa gibi tüm ülkeleri dolaştım. Bu görkemde asla bir çınara rastlamadım. Benim iddiam şudur, bu çınar sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük, en yaşlı ve en görkemli çınarıdır” diye konuştu.

Çınarın özellikleri hayrete düşürüyor
Gedelme çınarının göğüs kol hizası çevresi 22.40 metre (alt kök kısmı daha geniş) boynun üstteki dar tarafı 15.83mt. gölge çapı da 30 metre olarak ölçüldü. Yine çınarın hemen yanında tarihi Bizans Kalesi (Kadrama) ve peynir deliği mağarası bulunurken, muhteşem doğa ve Torosların görüntüsü de Çınarın bulunduğu alandan izlenebiliyor.

Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Sitede gezinmeye devam ederek çerezlerimizin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi