TARİHÇE
Kemer ilçesi tarihinin M.Ö. 690 yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Kemer merkezine 15 km mesafede bulunan Phaselis antik kenti M.Ö. 690 yılında I. Oleios tarafından kurulmuştur. Şehir sürekli el değiştirmekle birlikte tarihte önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak bilinmektedir. Şehrin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır. Yine Gedelma kalesi Romalılar döneminden günümüze kadar ulaşmıştır. İlçe merkezinde bulunan İdropolis kalıntıları da M.S. III yüzyıldan itibaren Kemerin önemli denizcilik ve ticaret merkezi olduğunu göstermektedir. Kemer, 12. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1900'lü yılların başında göçerlerin yerleşmeye başladığı Kemer 1910 yılından itibaren yeniden yerleşim yeri kimliğini kazanmıştır. Kemer 1968 yılında nahiye, 1986 yılında yapılan seçimler sonucunda ise belde olmuştur. 20.05.1990 gün ve 29523 sayılı Resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanunla Kemer ilçesi kurulmuştur. İlçemiz kaymakamlığı 26.08.1991 tarihinde faaliyete başlamıştır.
Coğrafya, İklim Yapısı ve Nüfusu
Kemer ilçesi merkezi Antalya'nın 43 km. batısındadır. İlçe Batı Toros dağlarının eteklerinde 46 km. uzunluğundaki kıyı şeridi üzerinde kurulmuştur. Doğusu Akdeniz, batısı orman ve dağlarla çevrili olan ilçemizin yüzölçümü 53.483 km²'dir. İlçemizin 45.000 hektarlık alanı ormandır. İlçemiz iklimi yazları sıcak ve kura, kışları ise ılık ve yağışlıdır. İlçe merkezinde en yüksek rakım ise 15m. dir. Yılda ortalama 300 günü güneşli geçer. Deniz suyu sıcaklığı kış aylarında 10-12, yaz aylarında 27-29 ºC'dir. Bu rakamlar Kemer'de 8 ay denize girilebileceği anlamına gelmektedir. İlçenin 2019 yılı toplam nüfusunun 46.143 kişi olduğu anlaşılmaktadır.
İdari Yapı
İlçeye bağlı Çamyuva, Göynük ve Tekirova olmak üzere üç belde mevcut olup, Beycik, Kuzdere, Ovacık ve Ulupınar olmak üzere dört köy bulunmaktadır. Sözkonusu belediyeler ve Ulupınar köyü sahil kesiminde, diğer üç köy ise iç kesimlerinde kurulmuştur. Merkez Kemer Belediyesi sınırları dâhilinde dört mahalle, Çamyuva Beldesinde üç mahalle, Göynük Beldesinde üç mahalle, Tekirova Beldesinde ise iki mahalle bulunmaktadır. 5747 Sayılı Kanun gereği İlçede bulunan; -Beldibi Belde belediyesinin tüzel kişiliği sona erdirilerek mahalleye dönüştürülmüş ve idari yönden de ilk önce Konyaaltı İlçesine daha sonra da Kemer'e bağlanmıştır.
Sosyal Yapı
Turizm bölgesi olan ilçemizdeki konutların ve diğer binaların tamamına yakını betonarme, çatılı ve muntazam yapılardır. Eski yapıların onarılması, bakımlı ve düzgün halde tutulması konusunda mülk sahipleri özen göstermektedirler. Turizmden sağlanan yüksek gelirler neticesinde, özellikle turizm sezonunda ilave işgücü ve nüfus akışı nedeniyle konut sıkıntısı çekilmektedir. Bu durum kiraların ve gayrimenkul fiyatlarının fahiş miktarlara ulaşması sonucunu doğurmuştur. İlçemizde sosyal yaşam, turizm sezonu haricinde oldukça durağan geçmesine karşılık, Mayıs-Ekim ayları arasında Turizm sezonu nedeniyle oldukça hareketlidir. İlçemizde bulunan Turistik tesisler, belediyeler ve çeşitli kuruluşlar pek çok etkinlikleri düzenleyerek sosyal hayatın canlanmasını sağlamaktadırlar. Sosyal yaşantıda olduğu gibi iş ve çalışma hayatında da ilçemiz turizme dayalı olarak yılın çeşitli zamanlarında farklılıklar göstermektedir. Kış mevsiminde durgunlaşan iş ve çalışma hayatı Mayıs ve Ekim ayları arasında canlanmaktadır. Civardan ve ülkemizin Kemer- Genel Görünümü 355 Dünden Bugüne Antalya KEMER çeşitli yerlerinden insanlarımız çalışmak ve sezonluk işleri yapmak üzere ilçemize gelmektedir. Gelen insanlarımızdan bir kısmı işçilik yapmakta ve turizm sektöründeki diğer işleri üstlenmekte, bir kısmı ise iş yerleri kiralayarak veya tüccarlıkla uğraşmaktadırlar.
Ekonomik Durum
1980'li yılların başına kadar ilçemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı. Özellikle narenciye üretimi, Nar ve seracılık en önemli gelir kaynağıydı. 1987 yılında ilçemizin turizm bölgesi ve gelişme alanı olarak ilanı ile kısa sürede içerisinde temel geçim kaynağı turizm haline geldi. Arsa fiyatlarının yükseltilmesi ile pek çok tarım alanı turistik faaliyetlere tahsis edildi ve turizmden sağlanan gelirin yüksek olması nedeniyle de tarıma olan ilgi azaldı. Bugün hala ilçede 23.540 dönüm alana tarım yapılmaktadır. Ancak bazı çiftçilerimiz bahçelerine gereken bakımı ve iyileştirmeyi yapmayarak üretimden çok bu alanları arsa ve yeşil alan olarak muhafaza etmektedir. Bir kooperatif, on banka şubesi bulunan Kemer de her yıl Haziran ayında düzenlenen Kemer Karnavalı ve kasım ayında Çamyuva Geleneksel Yağlı Güreş Festivali haricinde fuar, sergi ve panayır bulunmamaktadır.
Turizm
İlçe ekonomisi turizme dayalıdır. İlçe Merkez ve Beldelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli işletmelerin sayıları 186'dır. Bunların 23 âdeti tatil köyü, 44 adeti 5 yıldızlı, 31 adeti 4 yıldızlı, 27 âdeti 3 yıldızlı, 21 âdeti 2 yıldızlı, 2 âdeti 1 yıldızlı, 2 âdeti Apart Otel ve 36 adet de pansiyon bulunmaktadır. İlçe Merkez ve Beldelerinde 70'i merkez şube olmak üzere diğer şubeleri ile birlikte 111 adet Seyahat Acentesi hizmet vermektedir. Ayrıca alternatif turizm alanlarından; -Çıralı-Yanartaş, -Tahtalı Teleferiği ve -Eko park da ilçenin Tekirova Beldesi sınırları içerisinde birçok yerli ve yabancı ziyaretçinin tercih ettiği mekanlar arasında gelmektedir.
Kemer'in Alternatif Turizme bakış noktası
“Yaşayan Açık Hava Folklor Müzesi” Ay ışığı Parkının giriş kapısının hemen solundan Marina'nın bahçe duvarlarının yanındaki yoldan ilerleyerek yaklaşık 5 dakika içinde Yörük parkına ulaşılırken, parkın içinde yer alan Yörük kültürüne ait otantik doku ile karşılaşıyorsunuz. Kendinizi sıcacık bir ortamda Yörük kültürü ile yaşayan açık hava Müzesinde buluyorsunuz. Akdeniz yöresinde 700 yılı aşkın geçmişi bulunan, günümüzde tüm özellikleriyle kaybolarak yok olma noktasına gelen Yörük yaşam tarzını yansıtan Açık Hava Folklor Müzesi günümüzde folklorik değer kazanan geleneksel yaşam tarzı, otantik dokusu ve folklorik atmosferini içinde özümleyen ziyaretçilere alternatif bir turizm anlayışı sunuyor. Her gün 100'lerce yerli yabancı artık Kemer'in simgesi olan bu bölgeye gelerek, bu kültürü yerinde görme şansı buluyorlar. Kıl çadırda dinlenip, gözlemelerini yiyorlar ve ardından muhteşem manzarasında Ay ışığı ve Kemer sahillerini izleme fırsatı buluyorlar.
Ulaşım
Karayolu ulaşımı, 1960'lı yıllara kadar karayolu olmadığı için, ulaşımı sadece deniz yolundan sağlanan Kemer, 1980 sonrasında uygulanan Güney Antalya Turizm Projesi kapsamında yol ve diğer altyapı değerlerine kavuşarak hızla gelişmiş ve bugün Türkiye'nin Kemer - Ulupınar - Çıralı Yanartaş 356 Dünden Bugüne Antalya ALTINCI BÖLÜM en gözde turizm merkezlerinden birine dönüşmüştür. Kemer ilçesi ile Kiriş, Tekirova, Çayova, Aslanbucak, Kuzdere, Beycik, Çamyuva, Göynük, Beldibi, Çıralı gibi yerleşim yerleri, Antalya turizminden son derece önemli bir yer tutar. Her on dakikada bir Antalya Otogarı”ndan Kemer”e araç bulunabilir. Karayolu denize paralel olduğu yerlerde çok virajlı, manzara çok güzel ama sürücülerin çok dikkatli olması şart. Gece saatlerinde Kemer'e uzanan yollar oldukça karanlık. Özellikle turizm sezonunda değilseniz, bu yollarda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü yol çok tenha ve karanlık. Kemer'den Antalya Finike yolunu kullanarak Ege”ye, Burdur istikametinden E-5 karayolu ile İstanbul, İzmir ve Ankara”ya gidebilirsiniz.
Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Sitede gezinmeye devam ederek çerezlerimizin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi
Sosyal Ağ