Kemer Belediye Kültür Evi

Kemer Kültür Evi'miz; Münir Özkul Liman Caddesi'nde bulunan daha önce Jandarma Karakolu olarak kullanılan binanın olduğu alana, Kemer Belediye'sinin katkıları ile projelendirilen ve yeniden yapılarak halkımızın hizmetine açılan bir kent belleğidir.

Binanın ilk yapım yılı 1968 yılıdır. Jandarma Karakolu'nun inşaatı sırasında çalışan bir askerin tuğlanın içine bıraktığı ve tadilat sırasında ortaya çıkan mektubu ile ortaya çıkmıştır.

Geçmişten geleceğe adeta bir kültür şöleni olarak siz değerli misafirlerimizi ağırlayacak olan Kemer Kültür Evi'miz iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; Birinci Dünya Savaşı'nda Akdeniz sahillerini abluka altına alan Paris 2 ve Alexandra gemilerini askeri dehası ile batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'e ayrılmıştır. Bu bölümde; Mustafa Ertuğrul Aker'in kendi hatıraları, kızı tarafından bizzat Ramazan Kar'a emanet edilen savaş dürbünü, Antalya ve çevresini resmettiği yağlı boya tabloları, o dönem beraber mücadele ettiği silah arkadaşlarının hatıraları, tarihe tanıklık etmiş ve hepsi adeta birer tarihsel belge niteliği taşıyan fotoğraflar yer alacaktır. Buna ek olarak; Mustafa Ertuğrul Aker'in önce komutanı daha sonra kayınpederi olan Albay Mehmet Şefik Aker'e de yer verilmiştir. Mehmet Şefik Aker, Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Cephesinde 27. Alay Komutanı olarak görev almıştır. Milli Mücadele döneminde Merkezi Aydın olan 57. Tümen komutanı olarak; Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya'nın komutanı olarak görev almış ve Milli Mücadele'nin kazanılmasında önemli başarılar göstermiştir. Mehmet Şefik Aker'in o dönemleri anlatan ve tarihimize ışık tutan hatıraları da Kültür Evi'miz de sergilenmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932, 1933 yıllarında Kemer'de faaliyet gösteren madenler ile ilgili kararnameleri, 1927 yılı basımı orijinal Nutuk eseri, araştırmacıların ve öğrencilerin yararlanacağı kütüphane ve 2. Abdülhamit'in Sancaktar Yüzbaşı Murat Ağa'ya verdiği berat ve madalya da bulunmaktadır.

Kültür Evi'mizin 2. Bölümünde de; Kemer'imizin geçmişten geleceğe, tarımdan turizme geçişini panoramik olarak kültürel eşyalar üzerinden siz değerli misafirlerimize göstermek için titizlikle bir çalışma gerçekleştirdik. Dedelerimizin, ninelerimizin el emeklerini, göz nuru yaşam biçimlerini gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız, kültür varlıklarımızı sergileyeceğimiz, koruyacağımız ve yaşatacağımız Kemer Kültür Evi'miz de; geçmişte kullanılan tarım eşyaları, gündelik hayatta kullanılan ve artık birer hatıra olarak kalan objeler, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarından Cumhuriyet'imizin ilk yıllarına kadar uzanan Nüfus sayımları ve Kütüğü, yörük kültürü ve yaşantısını yansıtan eşyalar, Kemer'e iz bırakmış değerli büyüklerimizin hatıraları ve fotoğrafları, hepsi birbirinden değerli eski Kemer fotoğrafları ve daha nice kıymetli eser kültür evimizde sergilenecektir.

Araştırmacı – Yazar ve Yerel Tarihçi Ramazan Kar'ın yıllardan bu yana biriktirdiği bu ve bunlar gibi eserlerin sergileneceği Kemer Belediyesi Kültür Evi, her şeyden önce kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında ve Kemer'imizin bir Kent Belleği hafızası olmasında çok önemli bir rol oynayacaktır.

Siz değerli misafirlerimizi ağırlamaktan her zaman onur duyacağız.

Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Sitede gezinmeye devam ederek çerezlerimizin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi